2017-01-29
(Șuior, Maramureș)
     Copilăria aduce cu sieși fericirea primelor zile de vară și îmbrățișarea zăpezii așternute în fața casei în ziua de Crăciun, atunci când luminile calde adie în fiecare încăpere sub un voal de mister și uniune familială. Noi, „oamenii mari” însă, uităm să apreciem timpul. În schimb, îi dăm aripi de vultur și îl lăsăm să zboare, asemeni trecătorilor îngândurați, apăsați de greutatea pe care o duc în spate. 
     Mama mea îmi spunea uneori o poveste pe care și ea, la rândul ei, o învățase de la bunica ei: un bătrân necăjit s-a hotărât într-o zi, sătul de problemele sale, să le arunce pe toate într-un sac și să îl ia în târg, în speranța că va găsi altul mai ușor. Ajuns la fața locului, a aruncat o privire în celelalte sacuri adunate, iar când a constatat ce conțin ele, și-a luat propriul sac în spate și s-a întors acasă, dându-și seama de faptul că problemele pe care le resimte sunt doar ale lui și doar el are puterea de a le descoase, fiind deja obișnuit cu ele.
     Cu privirea adormită, încețoșată, amorțim în fața minții noastre. Minte care poate fi confundată cu puterea. În ce constă puterea? Și când ne vom simți sătuli?
     Dimineața îmbie ziua într-o nouă culoare, însă momentele plăcute care sunt presărate asemeni firimiturilor de pâine uităm să le valorificăm. Deținem câteodată mai mult decât avem nevoie și totuși ne trezim nemulțumiți în mijlocul civilizației. În schimb, fiecare anotimp ne arată cât de frumoase și energice sunt sufletele noastre (și oh, cât de norocoși suntem!), atunci când natura își lasă mângâierea asupra grijilor cotidiene și le lasă să zburde pe tărâmuri noi, neexplorate până atunci.
 
 
Copyright © hukiya
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com